Дефицитът в бюджета на НЗОК достига 124 млн. лева

Официален старт на преговорния процес за подписване на Националния рамков договор за 2017 ще бъде обявен на 14 февруари

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Дефицитът в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) към момента достига около 124 млн. лева. Това обяви служебният министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев на първото заседание на променения Надзорен съвет на здравния фонд, съобщават от пресцентъра на министерството.

Новият Надзорен съвет започва работа при заварен голям дефицит в бюджета на Здравната каса - около 124 млн. лева, който ще тежи на системата през цялата 2017, казал Семерджиев. Той е помолил надзорниците на Касата да изпълняват стриктно Закона за здравното осигуряване и Закона за бюджета на НЗОК за 2017.

Семерджиев апелира да се засили контролът върху финансирането на медицинската помощ с публични средства по действащото законодателство. 

„Бюджетната дисциплина и постигнатият здравен резултат са най-важното в публичния сектор“, посочва здравният министър.

Той представи тримата нови представители на държавата в Надзорния съвет на НЗОК – д-р Михаил Христов, който е избран за председател, заместник-министърът на здравеопазването Любомир Гайдов и главният секретар на Министерството на здравеопазването Стоян Стоянов. Те заменят д-р Ваньо Шарков, д-р Бойко Пенков и Димитър Евлогиев, предаде Investor.bg

Очаква се утре да бъде обявен официалният старт на преговорния процес за подписване на Националния рамков договор за 2017, който е най-важният документ за здравната ни система. 

Последни новини
Още от Новини