Amazon е заплашена от глоба заради нарушаване на американските санкции срещу Иран

Става въпрос за извършени в периода 2012 – 2016 доставки, противоречащи на въведените от Вашингтон ограничения по отношение на Техеран

Снимка: David Ryder/Bloomberg Снимка: David Ryder/Bloomberg

Американската платформа за онлайн търговия Amazon може да бъде санкционирана заради нарушаване на въведения от Вашингтон санкционен режим по отношение на Иран, съобщава Fox News.

По данни на американската телекомпания, в периода между 2012 и 2016 интернет търговецът е обработвал и изпълнявал поръчки за доставка на потребителски стоки на лица на територията на Иран, свързани с официалното правителство на страната. Стойността на доставките варира от $50 до $2,4 хил., като става въпрос за широк спектър от продукти – от дрехи и бижута до компютърно оборудване и софтуер. По този начин компанията е нарушила наложените още от администрацията на бившия президент Барак Обама търговски ограничения, заради което е вероятно да получи парична санкция.

Самата Amazon е дала доброволно информация за спорните транзакции на американските контролни органи, като от висшия мениджмънт на компанията подчертават, че ще си сътрудничат с регулаторите в процеса на разследване.

Американските санкции против ислямската република бяха въведени през 2012 с указ на тогавашния държавен глава Барак Обама. Санкционният режим предвиждаше редица търговски ограничения и пълната забрана на американски компании да имат бизнес отношения с частния и държавния сектор в Иран. След ядрената сделка под егидата на ООН през 2016 голяма част от тези ограничения бяха отменени.

Последни новини
Още от Новини