Ще разцепи ли Европа Brexit

Юнкер подозира, че Великобритания ще използва принципа разделяй и владей

 Тереза Мей, премиер на Великобритания и Жан-Клод Юнкер, президент на ЕК. Брюксел, Белгия. 21.10.2016. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Тереза Мей, премиер на Великобритания и Жан-Клод Юнкер, президент на ЕК. Брюксел, Белгия. 21.10.2016. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Великобритания може да разруши единството на ЕС, обещавайки на един член едно, а на друг - друго, при преговорите за Brexit. Тези опасения изказа председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в интервю за Deutschlandfunk, цитирано от The Telegraph.

"Останалите 27 членове на ЕС още не са наясно, но британците знаят много добре как да постигнат това", каза той и допълни, че Лондон може да обещае различни неща на различните държави и така няма да общ европейски фронт срещу себе си, пише Investor.bg.

Очакванията са Великобритания да подаде искането за активиране на чл. 50 от Договора за Лисабон през март. Така официално ще могат да започнат и разговорите за напускане на общността.

The Telegraph посочва, че това ще е голям тест за Евросъюза, заедно с подновените опасения за бъдещето на Гърция в еврозоната, бежанската криза и Доналд Тръмп начело на САЩ. В допълнение и в Холандия, Франция и Германия през тази година ще се проведат парламентарни избори, а популистки анти-ЕС партии се готвят да спечелят голяма подкрепа.

На фона на тези предизвикателства ЕС трябва да остане единен, посочва Юнкер, но допълва, че изпитва съмнения дали това ще се случи. Причината е, че Великобритания без големи усилия ще успее да разедини останалите членове на общността.

Председателят на ЕК е категоричен, че програмата за Гърция е под въпрос заради неясната позиция на Международния валутен фонд (МВФ) дали да участва в нея, допълва Ройтерс. "Нито една страна не е успяла да направи по-големи стъпки за подобряване на конкурентоспособността, отколкото Гърция", допълни още Юнкер. 

В своето интервю Жан-Клод Юнкер посочва още, че няма да се бори за нов мандат начело на ЕК. Бившият премиер на Люксембург зае този пост през 2014 година, а мандатът му изтича през 2019 година.

Последни новини
Още от Новини