Оборудването за Белене тръгва към България

Ижорските заводи са изработили общо два комплекта реакторно оборудване за българската АЕЦ

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Ижорските заводи започнаха процеса на товарене на оборудването, произведено за АЕЦ „Белене“, съобщават от компанията производител.

Ижорските заводи, влизащи в Групата Обединени машиностроителни заводи (ОМЗ), са стартирали товаренето на основната част на оборудването за АЕЦ „Белене“, изработено в рамките на договора с АО „Атомстройекспорт“, сключен през  2008.

От 20 януари 2017 от цеховете на Ижорските заводи в морското пристанище на Санкт Петербург за по-нататъшно транспортиране към България се извършва товарене на оборудването, включващо един корпус на реактор, два компенсатора на налягането, осем хидроакумулатора на системата за аварийно охлаждане на активната зона на реактора, 16 хидроакумулатора на системата за пасивно заливане на активната зона на реактора.

Още един корпус на реактор, както и два комплекта тръбни възли на главния циркулационен тръбопровод и две приспособления за центровка ще бъдат предадени на българския клиент в отделна партида в рамките на 2017 и в съответствие с графика, съгласуван от АО „Атомстройекспорт“ и НЕК ЕАД.

В съответствие с договора Ижорските заводи са изработили общо два комплекта реакторно оборудване за българската АЕЦ, в това число два корпуса на ядрени реактори, вътрекорпусни устройства, връхни блокове, компенсатори на налягането, хидроакумулатори на системата за аварийно охлаждане на активната зона на реактора, хидроакумулатори на системата за пасивно заливане на активната зова, възли за главния циркулационен тръбопровод и друго оборудване за първи контур на АЕЦ.

От момента на приключване на изработването му, оборудването се е намирало на отговорно съхранение в предприятието.

В края на 2016 българската страна проведе инспекция на оборудването.

„Оборудването за АЕЦ „Белене“ съответства на най-високите стандарти за ядрена безопасност, а съхранението му се осъществяваше при спазване на всички норми и изисквания“, твърди генералният директор на ПАО „Ижорски заводи“ Александър Шарапов.

Публичното акционерно дружество Обединени машиностроителни заводи (Група Уралмаш-Ижора) е една от водещите компании за тежко машиностроене, специализираща в инженеринг, производство и сервизно обслужване на оборудване за ядрената енергетика, нефтохимическата и нефтогазовата, минната промишленост, както и в производство на специални стомани и предоставяне на промишлени услуги. Производствените площадки на ОМЗ се намират в Русия и Чехия. Основен акционер и финансов партньор на Групата ОМЗ е „Газпромбанк“.

Последни новини
Още от Новини