Германия избира анти-Тръмп президент

Най-вероятно церемониалният пост ще бъде зает от бъвшия външен министър

Франк Валтер Щайнмайер. Снимка: Adam Berry/Bloomberg News Франк Валтер Щайнмайер. Снимка: Adam Berry/Bloomberg News

Германия избира анти-Тръмп президент на фона на изтъняващите трансатлантически връзки, пише Bloomberg. 

Социалдемократът Франк-Валтер Щайнмайер се готови да бъде избран, а Меркел и SPD избраха Щайнмайер, за да се избегне спорът в годината на избори.
Франк-Валтер Щайнмайер, бившият германски външен министър, който бе отявлен критик на Доналд Тръмп по време на изборите в САЩ, е на път да стане 12-ия следвоенен президент на страната.

Социалдемократът, който е служил два мандата като министър на външните работи при канцлера Ангела Меркел се очерта като кандидат от коалицията, с която Меркел управлява през ноември миналата година. Страните се стремят да избегнат политическа конфронтация по назначението в годината на избори. С подкрепата на Християндемократическия блок, воден от Меркел и социалдемократите, изборът на Щайнмайер за най-церемониалния пост, е повече от сигурен. 

Докато Меркел спести своето мнение за Тръмп преди избирането му за президент, то първият дипломат гръмогласно се противопоставяше на тази кандидатура, в която виждаше не просто счупване на табутата, но и заплаха за трансатлантическите връзки.

В един момент, Щайнмайер дори нарече Тръмп "проповедник на омразата".

Като държавен глава, Щайнмайер ще бъде колега Тръмп, съгласно протокола, въпреки че германският президент не притежава политическата и законодателната сила, която има канцлера.

В деня след изненадващата изборна победа на Тръмп, Меркел излезе с изявление, че Германия предлага на новият президент на САЩ "сътрудничество, основано на общи ценности, включително демокрацията, зачитането на върховенството на закона и на човешкото достойнство, независимо от произход, цвят на кожата, религия, пол, сексуална ориентация или политически възгледи". 

Щайнмайер бе по-малко дипломатичен:

"Резултатът не е такъв, какъвто повечето немски биха искали", заяви Щайнмайер на 9 ноември. "Аз не искам нищо да захаросвам. Нищо няма да бъде по-лесно, а много неща ще станат по-трудни".

Последни новини
Още от Новини