Българин получи Оскар за филмов софтуер

Компанията на Владимир Койлазов и Петър Митев с приз за принос в развитието на технологиите в киното

Снимка: oscars.org Снимка: oscars.org

Българи спечелиха наградата на Американската филмова академия "Оскар". Владимир Койлазов и неговата компания бяха отличени за принос в развитието технологиите в киноиндустрията, заедно със съдружника си Петър Митев. Наградите бяха връчени на церемония в хотел Beverly Wilshire в Бевърли Хилс. Двамата българи притежават компанията Chaos Group, разработила най-използваната в света технология за 3D визуализация V-Ray, предава агенция "Монитор".

Технологичните "Оскари", 18 на брой, се раздават две седмици по-рано от останалите. За разлика от другите Оскари технологичните не се присъждат за постижения през конкретната година, а за цялостен принос в развитието на киното.

Оскарът се присъжда на Койлазов и компанията за бързите им алгоритми, включително за т.нар. глобално засветяване, които правят технологията приложима в големи филмови проекти. Днес тя се ползва все по-често вместо реалните снимки на локация - например гледките към Манхатън и Световния търговски център в миналогодишния The Walk на Робърт Земекис са изцяло генерирани чрез софтуер, включително V-Ray.

"Аватар", "Игра на тронове", "Дедпул", "300", „Доктор Стрейндж“, „Капитан Америка“ и стотици други филми са правени с участието на софтуера на българската компания. 

По данни от 2015 компанията на двамата лауреати на престижния "Оскар" Chaos Group е генерирала над 26 млн. приходи, като 6 млн. от тях са печалба.

Фирмата е основана в края на 90-те от Койлазов и Петър Митев, а първата версия на V-Ray е от 2002 г. Това е и основният продукт на Chaos Group, която днес има офиси в София, Балтимор, Ел Ей, Сеул и Токио. 

По думите на Митев софтуерът е "решението за киноиндустрията": "да не потрошат милиони, на някой да не му хвръкне главата, че не е заснел нещо, режисьорът да е доволен, продуцентът да е доволен и накрая всички да сме доволни". 

"15 години пот и сълзи дават резултат, някой е забелязал," заяви Койлазов, който е завършил "Информатика" в Софийския университет.

Последни новини
Още от Новини