Швейцария свиква референдум за данъчните отстъпки на международния бизнес

Алпийската страна е под международен натиск да се откаже от специалните отстъпки за мултинационалните корпорации

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Швейцарците гласуват утре за или против план на правителството да се промени данъчната система за международните компании. Усилията на властите в алпийската страна са в посока запазване на международната конкурентоспособност на федерацията, пише Bloomberg.

Планът предвижда данъчни облекчения за корпорациите върху дохода от патенти и научноизследователска и развойна дейност. Правителството твърди, че новият данъчен режим е нужен, за да може страната да остане привлекателно място за правене на бизнес, която трябва да премахне специалните данъчни отстъпки за международните компании, поради международен натиск.

Екзитполовете към днешна дата сочат, че електората е разделен по въпроса. Противниците на реформата, които задействаха референдума, събирайки 50 хил. подписа, се опасяват, че тя ще изтъни бюджета и ще увеличи тежестта въху средната класа.

Въпреки че  поддръжниците признават, че реформата ще доведе до понижение на приходите от данъци, те твърдят, че промяната е наложителна за страната, която вече е изпитала забавяне на ръста, поради своята силна валута. 

Реформата е жизненоважна, за да останем конкурентоспособни, каза Серж Дал Буско, директор на финансовия отдел на Женевския кантон. "Ако не мине, всички кантони ще пострадат." 

Референдумът е поредното събитие, което рискува да навреди на икономиката на страната, която е една от най-бодатите страни на света и редовно заема първо място в индекса на конкурентоспособност на Световния икономически форум. След премахването на банковата тайна, в следствие от международни усилия, тежки ограничения бяха въведени през 2013 върху заплащането на изпълнителните директори. През следващата година въведените миграционните квоти заплашиха да подкопаят връзките с ЕС. 

 

Последни новини
Още от Новини