Washington Post: Съветник на Тръмп е намеквал за смекчаване на санкциите срещу Русия

Според изданието Майкъл Флин е провел серия от разговори с руския посланик във Вашингтон, при които е загатнал за възможно облекчаване на санкционния режим

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

В месеците преди инаугурацията на новия американски президент Доналд Тръмп неговият настоящ съветник по въпросите за националната безопасност Майкъл Флин е провел серия от частни разговори с руския посланик във Вашингтон Сергей Кисляков, в които е намекнал за евентуална възможност да бъдат облекчени санкциите срещу Кремъл, пише Washington Post, позовавайки се на информация на бивши и настоящи служители в американския държавен апарат. Както отбелязва изданието, много от тях са окачествили разговора между Флин и Кисляков като недопустим и „потенциално незаконен“ сигнал за това, че Руската федерация може да очаква смекчаване на санкционния режим, въведен от администрацията на Барак Обама.

Според източниците на вестника в разговорите си с руския дипломат Флин е призвовал Москва да не реагира остро на въведените от Обама санкции, като е дал да се разбере, че двете страни могат да преразгледат този въпрос след като Доналд Тръмп встъпи в длъжност. „У Кисляков е останало впечатление, че антируските санкции ще бъдат преразгледани“, отбелязват източниците на Washington Post.

Разговорите между двамата са започнали още след изборите на 8 ноември, като са продължили и в т.нар „преходен период“. Кисляков е потвърждавал информациите, касаещи разговорите му с настоящия съветник на Тръмп, но не е коментирал дали въпросът за санкциите е бил обсъждан, пише още изданието.

Преди броени дни (на 8 февруари) Флин категорично опроверга тези слухове, като заяви, че не е говорил с Кисляков относно перспективите за редуциране на санкционния режим. Washington Post обаче набляга на думите на представител на екипа на Флин, който на следващият ден коментира, че съветникът на Тръмп не помни да са обсъждани подобни въпроси, но не би могъл да бъде сигурен, че тази тема никога не е била повдигана в разговорите с руския посланик.

Последни новини
Още от Новини