Тръмп изрази подкрепата си за политиката за Единен Китай

Опасения за възможна промяна на позицията на САЩ по въпроса се появиха след разговора му с президента на Тайван

Снимка: Pete Marovich/Pool via Bloomberg Снимка: Pete Marovich/Pool via Bloomberg

Доналд Тръмп е потвърдил подкрепата си за заеманата от десетилетия от Съединените щати позиция в подкрепа на официалната политика на Пекин за „Единен Китай“. Новоизбраният американски президент е направил това в първия си телефонен разговор с китайския си колега Си Дзинпин, информира Bloomberg, позовавайки се на официално съобщение на Белия дом.

„Двамата лидери обсъдиха множество теми, като президентът Тръмп изказа подкрепа за искането, отправено от президента Си за уважаване на политиката „Единен Китай“, се казва в съобщението. „Двамата също така си размениха покани за официални държавни визити. Президентът Тръмп и президентът Си са в очакване на следващи разговори с перспективи за много успешен изход“, допълват от Белия дом.

Според държавната телевизия на Китай в разговора си с американския си колега Си Дзинпин е заявил, че е наложително двете страни да засилят взаимодействието помежду си, като Китай иска да укрепи двустранните си отношения със САЩ в областта на търговията, технологиите, енергетиката и инфраструктурата. Според китайския лидер също така е наложително страната му и Съединените щати да си комуникират по успешно що се касае до международни или регионални военни въпроси.

„Изправени пред изключително сложната глобална ситуация и засилващите се предизвикателства е нужно да продължим да засилваме сътрудничеството между Китай и САЩ“, цитира думите на Дзинпин държавната медия.

Политиката „Единен Китай“ е ключов фактор в дипломатическите отношения между двете най-големи световни икономики. Опасения дали Тръмп ще устоява заеманата от десетилетия официална американска позиция се появиха в началото на декември , когато новоизбраният американски държавен глава проведе телефонен разговор с тайванския си колега. Също така основно кредо в предизборната кампания на Тръмп бе именно ограничаване на китайското влияние над американската икономика чрез поставяне на ограничения и мита върху китайските продукти.

Последни новини
Още от Новини