Тръмп е опасен за глобалната икономика, предупреди Fitch

Заплашват САЩ с понижение на рейтинга

Снимка: Eric Thayer/Bloomberg Снимка: Eric Thayer/Bloomberg

Твърдолинейните позиции на президента на САЩ Доналд Тръмп за търговията и имиграцията могат да навредят на световния растеж, да оскъпят правителствените заеми и да доведат до сериозни проблеми в целия свят, твърди международната рейтингова агенция Fitch, цитирана от Investor.bg. 

Fitch подчертава, че администрацията на Тръмп представлява риск за международните икономически условия заради намалената предвидимост на американската политика. Най-сериозните последици биха били намаляване на кредитния рейтинг на САЩ, предупреждава агенцията, съобщава CNBC.

"Като се съди по встъпителните седмици на администрацията на Тръмп, тя може да доведе до сътресения във външната търговия, да намали притока на капитали, да ограничи имиграцията и да предизвика конфронтация на политиките на отделни страни, което може да дестабилизира колебливите финансови пазари", допълва се в съобщението.

Сред държавите, върху които политиките на Тръмп се очаква да имат най-голямо влияние, са Канада, Германия, Китай, Япония и Мексико. Заради ескалиращата реторика на американския президент обаче списъкът едва ли ще приключи с тях, допълват от Fitch.

Рейтинговата агенция признава обаче, че други мерки, обявени от администрацията на Доналд Тръмп, като например обявеното понижаване на данъците, облекчаване на регулациите и инвестициите в инфраструктура, биха могли да подкрепят растежа на американската икономика.

CNBC посочва, че твърденията на Fitch са в противоречие с с повечето икономически и инвеститорски проучвания. Потребителското доверие остава високо в сравнение с историческите стойности, въпреки че отчете спад през февруари, индексът за икономическите очаквания на Citigroup също е в близост до многогодишни върхове. Фондовият пазар пък поставя нови рекорди.

Последни новини
Още от Новини