Русия е обект на подозрение за кибератака срещу външното министерство на Италия

Масираната атака е била проведена миналата есен и е продължила над четири месеца

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Италия подозира Руската федерация за продължила месеци поред кибератака срещу външното й министерство, съобщава The Guardian, позовавайки се на свои източници от Рим.

По думите на представител на италианското правителство атаката е била проведена миналата есен и е била с продължителност над четири месеца. Въпреки опитите си обаче, хакерите не са успели да проникнат в кодираната система, съдържаща секретна информация, отбелязва източникът на изданието.

Атаките са били установени от „полевите отделения“ на италианското външно ведомство. Жертва на опитите за незаконно придобиване на информация са станали посолствата и дипломатическите сътрудници, използващи електронна поща, за да пращат в Рим отчети за срещите си с чуждестранни представители.

Правителственият източник на британското издание не е потвърдил изрично, че става въпрос за атаки, дирижирани от Кремъл, но това са направили други два източника, запознати с казуса. Към момента разследването на кибератаката е поверено на главната прокуратура в Рим.

След пробива в сигурността на външното министерство на страната, италианското правителство е предприело мерки за подобряване на системата за вътрешна защита.

Според източниците на The Guardian хакерите са се опитали да получат информация за точните параметри на процеса на взимане на решения на правителството в Рим.

Последни новини
Още от Новини