Рекорден брой американци са се отказали от гражданството си през 2016

Броят на хората, отказали се американския си паспорт, се е увеличил с 26% спрямо 2015

Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Рекорден брой граждани на Съединените щати са се отказали от гражданството си през изминалата година, съобщава Bloomberg. Общият им брой за 12-те месеца на 2016 се е повишил с 26% спрямо предходната 2015 до 5 411 души.

Феноменът датира още от годините на Гражданската война в САЩ, като е бил породен от политиката на властите във Вашингтон да бъде налагана глоба на евентуалните дезертьори от фронта, което е накарало много хора да напуснат територията на САЩ. В днешно време целта на американската администрация е да гарантира, че всеки гражданин на Съединените щати, независимо дали живее и работи в САЩ или не, трябва да отчита финансовите си транзакции на федералната служба по приходите (IRS).

Правилата стават още по-строги през 2010, когато в опит да бъде намалено укриването на данъци бе въведено т.нар. споразумение Fatca ( Foreign Account Tax Compliance Act). Според него всички международни финансови институции, съхраняващи активи на американски граждани, трябва да докладват за тях или да заплатят такса от 30% от стойността им, ако тази информация не бъде предоставена. Това доведе до положението много банки извън САЩ да отказват да откриват сметки на американски граждани.

След влизането на Fatca в сила броят на американци, отказали се от гражданството си, стига исторически нива, както показва графиката по-долу.


Източник: U.S. Treasury Department via Andrew Mitchel LLC

Сред хората, отказали се от гражданството си през 2016 присъства и името на външния министър на Великобритания Борис Джонсън, който е роден в Ню Йорк. През годините от американския си паспорт са се отказвали и други известни личности като сопраното Мария Кайас, инвеститорът Марк Робинс и съоснователят на Facebook Едуардо Северин.

Последни новини
Още от Новини