Минималната работна заплата в страните от ЕС расте през последните години

МРЗ в Люксембург е 8,5 пъти над тази в България

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

Минималната заплата в страните от ЕС, в които тя съществува, расте през последните години, показват данни на европейската агенция Eurofound. От тях е видно, че всъщност само в шест страни от общността – Австрия, Италия, Кипър, Дания и Финландия, няма определено минимално заплащане за служителите. В повечето от тези страни обаче минимална заплата на практика съществува – чрез договореното заплащане в колективните трудови договори по сектори.

Проучването е във връзка с коментара на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който заяви, че всяка държава в ЕС трябва да въведе минимална работна заплата, която е важен инструмент в борбата срещу социалното неравенство.

От години синдикалните организации в ЕС говорят за въвеждане на единна европейска минимална заплата. Но размерът на минималното заплащане в момента варира в много широки граници – от 235 евро в България и 322 евро в Румъния, до 1 999 евро в Люксембург, или 8,5 пъти над нивото в България.

Справката показва, че минималната работна заплата е около 1 500 евро във Франция и Белгия, а в Германия и Великобритания се изчислява на час – по малко под 9 евро, пише Investor.bg.

Изпадналият в криза Юг не може да си позволи толкова високо заплащане, но все пак минималната работна заплата е по-висока, отколкото в "новите членки" от Източна Европа. В Гърция например минималната работна заплата е 586 евро, в Португалия е 557 евро, а в Испания – почти 708 евро.

Във всяка от държавите, с изключение на Гърция, има ръст на минималната работна заплата спрямо 2016 година. Най-забележимо е увеличението в Румъния – с 38%. За последните седем години Румъния отбелязва и най-големия ръст на минималната работна заплата – със 142%, а в България увеличението е от 92%, става ясно от статистиката. В реално изражение, тоест като се вземе предвид инфлацията, най-голям ръст на минималната работна заплата има в България (83%) и Румъния (79%) за периода от 2010 година до 2017 година.

На обратния полюс е Гърция. Южната ни съседка е единствената държава в ЕС, където минималната работна заплата намалява от 2010 година насам – с 20%. В реално изражение спадът е от малко над 24%.

Германия пък въведе минималната ставка на заплащането за първи път през 2015 година. 

Последни новини
Още от Новини