Китай строи 800 хил. нови станции за зареждане на електроавтомобили

Целта на официален Пекин е да се увеличи популярността на електроавтомобилите сред населението на страната

Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

До края на 2018 Китай планира да построи около 800 хил. пункта за зареждане на електроавтомобили, като целта на правителството е да се увеличи популярността на технологията сред населението на страната, пише китайският вестник Чжунго цинянбао, цитиран от ТАСС.

„Вече се работи по създаването на единна система за заплащане на електроенергия, като също така се разработва национален стандарт за формата на контактното устройство за зареждане“, се казва в официално изявление на Държавното управление по енергетика на страната.

През 2016 Китай зае първото място в света по продажби на електрически и хибридни автомобили. За 12 месеца в страната са били реализирани продажби на 507 хил. такива превозни средства. За сравнение през 2015 са били закупени около 370 хил. единици.

Към настоящия момент в света са продадени над 1 млн. „зелени“ автомобили китайско производство. В три от най-големите китайски мегаполиса – Пекин, Шанхай и Шенжен вече функционира широкомащабна мрежа от станции за зареждане на електромобили.

„Зелените“ превозни средства се радват на голяма популярност в Китай заради ниската цена на зареждане и изключително улеснената процедура по регистрация. Заради замърсяването на въздуха в големите градове в страната е въведена система на ограничение на издаването на номера на конвенционални автомобили. За да получат регистрация, водачите трябва да участват в лотария, изходът от която може да се забави с години.  

Последни новини
Още от Новини