Citigroup остават оптимистично настроени за пазара на акции

Главният икономист на инвестиционната банка очаква 2 повишения на лихвите от Фед през тази година

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Поглеждайки в исторически план, от Citigroup посочват, че ръстът на глобалните акции все още е далеч от своя край, пише Bloomberg.

С отчетения ръст от 24% при широкия MSCI All-Country World Index от най-ниското си ниво през февруари миналата година, подобна картина на ръст на печалби от 1980 предполага, че индикаторът ще поскъпне с поне 10% през следващата година, коментират от инвестиционната банка Citigroup Inc.

Подобряването на корпоративните печалби, покачването на доходността по облигациите и пренасочването на инвеститорите към по-рискови активи взети заедно ще подкрепят понататъшното покачване на глобалните акции.

Ръст на пазара от сегашните нива, зад който стои здрав фундамент, е в унисон с нагласите на нашите стратези по целия свят, посочват още от инвестиционната банка.

Графика: Bloomberg 

С покачването на глобалните акции, който се търгува на нива над средните оценки, стратезите се опитват да предвидят какво следва оттук насетне, като мненията на анализаторите се различават.

Преди месец от JPMorgan Chase & Co. коментираха, че ръст на доходността по облигации е необходим за продължаването на поскъпването на акциите. Според HSBC Holdings Plc "пазарите стават по-скъпи" на фона на голямата политическа и икономическа несигурност.

Позовавайки се на историята от Citigroup отбелязват, че в три четвърти от случаите след подобни повишения в миналото, индексът добавя между 10 и 15% през следващите 12 месеца. Въпреки това дори от инвестиционната банка изразяват известна нотка на предпазливост, предупреждавайки, че последващите печалби в този магнитут ще бъдат придружени с корекции от поне 7%, позовавайки се на подобни движения в минали периоди. 

Последни новини
Още от Новини