Асад: Сирия е готова да си сътрудничи със САЩ в борбата с ИДИЛ

Условие за това обаче е Съединените щати да проявяват "уважение" към Дамаск

Башар Ал-Асад в Лондон, 17.12. 2002. Снимка: Пол Хакет/Bloomberg News Башар Ал-Асад в Лондон, 17.12. 2002. Снимка: Пол Хакет/Bloomberg News

Официалното правителство в Дамаск би могло да даде съгласието си американски войски да бъдат дислоцирани на територията на Сирия с цел противопоставяне на „Ислямска държава“. Това заяви в интервю за новинарския портал Yahoo News сирийският президентът Башар ал-Асад. Условието това да се случи обаче е Вашингтон да се отнася с „уважение“ към официален Дамаск.

„Готови сме да ги поканим (САЩ – бел.ред.), ако американците се отнасят към нас с искрено уважение“, са точните думи на Асад. „Въоръжените сили са само част от общата ситуация, която включва и такива аспекти като необходимостта от съхранение на териториалната цялост на Сирия“, добавя сирийският президент, допълвайки, че „такава позиция заема и Русия“.

„Тези фактори ще доведат до формиране на доверие, когато изпратите войски. Така стана и с руснаците. Те не само изпратиха войскови части, преди всичко е важна ясната политическа позиция по тези въпроси, затова руснаците успяха да се намесят и да се борят ефективно с тероризма“, казва още Асад.

Сирийският държавен глава обаче признава, че на този етап едва ли би могло да се очаква сътрудничество по оста Вашингтон-Дамаск, въпреки че не изключи възможността за диалог с администрацията на Тръмп в случай на „сближаване на позициите“ на САЩ и Русия. „Всяко сътрудничество по отношение на който и да е конфликт по света изисква сближаване на руските и американските позиции“, категоричен е той.

Асад коментира и темата за излязлата информация от страна на правозащитната организация Amnesty International за масови екзекуции от страна на режима в затвора в град Сайдная. Според него тези данни са продукт на „ерата на фалшивите новини“. „В наши дни можеш да твърдиш всичко. Живеем в ерата на фалшивите новини“, заявява сирийският президент.

В доклада на Amnesty International, излязъл в началото на тази седмица, фигурира информация, че за периода между 2011 и 2015 в затвора в Сайдная са били обесени между 5 и 13 хил. души, като поне веднъж седмично са били организирани екзекуции на групи от затворници, наброяващи между 20 и 50 човека.

Последни новини
Още от Новини