70% от французите искат Фийон да се оттегли от президентската надпревара

Самият Франсоа Фийон обаче нееднократно заяви, че няма намерение да се откаже от борбата за президентското кресло

Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

70% от французите смятат, че е наложително кандидатът на партията на „Републиканците“ Франсоа Фийон да се откаже от участие в кандидат-президентската кампания. Това посочва изследване на общественото мнение във Франция, проведено от социологическата агенция Odoxa по поръчка на общественото радио Fance Info.

Проучването, проведено между 1 001 респонденти, и чиято вероятност за статистическа грешка е в диапазона между 1,4% и 3,1%, показва, че болшинството от френските гласоподаватели са „придобили негативно мнение за Франсоа Фийон“. Коментирайки тези данни, обществената радиостанция коментира, че „французите са произнесли окончателната си присъда“ за кандидата на „Републиканците“, чието име бе замесено в широкомащабен скандал, свързан с възможна злоупотреба с държавни средства чрез назначаването на свои близки на фиктивни длъжности. Показателни са и резултатите на проучването, показващи, че за оттеглянето на кандидатурата на Фийон са се обявили и 53% от привържениците на десните и центристките партии.

Още по-голям е делът на гората, считащи за неубедителни аргументите за невинност на Фийон и защитата му в отговор на скандала – 79% от всички френски гласоподаватели и 61% от привържениците на десни партии. „Добро мнение“ за политика изказват едва 25% от респондентите, докато в аналогично изследване, публикувано малко след излизането на спорните информации, харесващите Фийон са 38%.

Попитани кой желаят да заеме позицията на Фийон като официален кандидат на „Републиканците“, 50% от респондентите посочват кмета на Бордо и бивш премиер и външен министър Ален Жюпе.

Въпреки катастрофалния спад в рейтингите си обаче, самият Франсоа Фийон заяви, че „при никакви обстоятелства няма да оттегли кандидатурата си“.

Последни новини
Още от Новини