Възобновяват се преговорите за обединението на Кипър

Лидерите на гръцката и турската части обаче имат разминавания по ключови въпроси

Кипърският президент Никос Анастасиадис. Снимка: Andrew Caballero-Reynolds/Bloomberg Кипърският президент Никос Анастасиадис. Снимка: Andrew Caballero-Reynolds/Bloomberg

Кипърският президент Никос Анастасиадис и лидерът на турската автономия на острова Мустафа Акънджъ ще възобновят днес преговорите помежду си, съобщава Ekathemerini. Срещата между двамата е част от започнатата от ООН инициатива, целяща постигане на обединение на разделената от близо 43 години средиземноморска държава.

Планирано е разговорите между двамата лидери да продължат до края на март, когато в Женева ще бъде свикана друга среща на високо равнище по казуса, допълва още изданието.

Въпреки усилията на международната общност, двете страни остават разделени по няколко ключови въпроса: международните гаранции на евентуалното обединение и присъствието на чужди войски на острова.

В интервю пред турския всекидневник „Джумхюриет“ лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ е категоричен, че няма да позволи да бъде сключено споразумение, което да не предвижда външни гаранции и известно ниво на военно присъствие на територията на острова. „Няма дори и минимален шанс за промени в системата за гаранции от 1960 и споразумението, постигнато тогава, дори днес, 57 години по-късно“, заявява Акънджъ.

Освен турските войски, намиращи се в северната част на страната, в получилата през 1960 независимост от Великобритания държава все още функционират военни бази под юрисдикцията на Обединеното кралство.

Последни новини
Още от Новини