Тръмп с писмо до Си Дзинпин

Все още няма яснота дали двете най-големи икономики в света ще се сработят или ще враждуват

Президентът на САЩ Доналд Тръмп по време на подписването на своите изпълнителни заповеди Снимка: Aude Guerrucci/Pool via Bloomberg Президентът на САЩ Доналд Тръмп по време на подписването на своите изпълнителни заповеди Снимка: Aude Guerrucci/Pool via Bloomberg

Доналд Тръмп изпрати първото писмо след встъпването си в длъжност на китайския президент Си Дзинпин в търсене на сътрудничество между двете най-големи икономики в света, предаде Bloomberg.

Тръмп благодари за поздравленията на Си за встъпването си в длъжност и му честити годината на Петела. Президентът на САЩ все още не е уговорил разговор по телефона с Дзинпин, въпреки че проведе разговори с толкова много световни лидери. От Белия дом казаха, че Тръмп иска да изгради взаимно полезни отношения с Китай, но това противоречи на казаното по-рано от него, че Китай краде работни места, манипулира валутата си и затова ще се наложат мита за китайските стоки.

Си инициира на три пъти свързване с Тръмп. На 14 ноември 2016 Си и Тръмп проведоха разговор по телефона. Дзинпин каза, че сработването между двете държави е единственият правилен избор.

Малък жест

Ши Инхонг, съветник по външната политика на Китай, каза, че писмо е по-добре от нищо, но е прекалено малък жест. Засега не е ясно какви ще са взаимоотношенията със САЩ , но се усеща нападателна политика, добави той. След победата си Тръмп неколкократно критикува Китай в Twitter за политиката им на „Единен Китай“ - идеята, че Тайван и Китай са една държава. Също така изтъкна и неспособността на страната по-качествено да противодейства на ядрените амбиции на Северна Корея. Според Уанг Фан, директор на Китайския университет по международни отношения, най-плашещото в Тръмп е темпераментът му, а не политиката му. 

Последни новини
Още от Новини