Шойбле: Редуциране на гръцкия дълг е възможно, ако страната излезе от еврозоната

Думите на германския финансов министър идват в светлината на наскоро излезлия песимистичен доклад на МВФ за Гърция

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Германският финансов министър Волфганг Шойбле изпрати ясно съобщение за позицията на Берлин по отношение на преговорите за редуциране на гръцкия дълг, пише Ekathimerini. „Не можем да приемем намаляване на дълга на държава, използваща единната европейска валута, записано е в Лисабонския договор“, заявява Шойбле пред германската телевизия ARD. “Затова Гърция трябва да излезе от еврозоната“, категоричен е той.

Думите на главата на германското финансово министерство идват в момент, когато преговорите по гръцкия дълг между Атина, европейските й кредитори и Международния валутен фонд се намират в патово положение. Въпреки че именно Берлин настояваше най-много за включването на МВФ в преговорния процес след двугодишна пауза, Германия и международната финансова институция имат съществени различия.

Берлин настоява, че Гърция трябва да се стреми към по-големи парични излишъци, докато МВФ счита, че това не би било възможно в дългосрочен план без значително облекчаване на държавния дълг.

Проблемът на Гърция не е в дълговете й, а в намаляващата й конкурентноспособност, смята още Шойбле. „Трябва да бъде продължен натискът върху Гърция за провеждането на реформи, за да може да стане по-конкурентноспособна. Ако това не стане, страната не би могла да остане в еврозоната“, категоричен е той.

Думите на Шойбле бяха направени в светлината на последният доклад на МВФ от понеделник, според който реформите в Гърция не вървят по план, като фискалната криза и нивата на дълга могат да достигнат своеобразен бум след 2030.

В отговор на изводите на МВФ гръцкият финансов министър Евклид Цакалотос заяви, че при изготвянето на документа не са били взети предвид последните реформи, индикиращи известен прогрес, а гуверньорът на централната банка на страната Янис Сторнарас окачестви доклада като „неоправдано песимистичен“.

Последни новини
Още от Новини