Путин обвини европейските медии в манипулация на общественото мнение

Информационните войни в Европа са станали ежедневна реалност, смята руският президент

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

В последните години най-авторитетните европейски медии са се превърнали в „оръдие за манипулация на общественото мнение“, а информационните войни в Европа са станали „ежедневна реалност“. Това гласи част от поздравителна телеграма, изпратена от руския президент Владимир Путин до италианския вестник La Stampa по случай 150-тата годишнина на всекидневника, предава РБК.

В същото време главата на Руската федерация заявява, че самото издание е изключение от общата медийна картина. „La Stampa е пример за традиционните ценности в журналистиката. Изданието дава думата на хора с различни гледни точки и дава добра възможност за провеждането на конструктивни дискусии“, гласи още поздравителния адрес.

Критиките на руския президент срещу западните медии обаче не свършват до тук. Според него информационните войни са започнали да „разрушават съдбите не само на отделни индивиди, но и да подменят политическия ландшафт на цели държави“.

Италианският всекидневник La Stampa е едно от най-старите съществуващи и до днес издания на Апенините, чиито първи брой излиза през 1867.

През ноември 2016 вестникът публикува статия, чиито автор бе именно Владимир Путин, чието заглавие беше „Времето да се доверите на Русия за общ фронт против терора“. В нея става дума за това, че създаденият през времената на Студената война Северноатлантически алианс (НАТО) не е успял да се адаптира към съвременните условия, а „бремето на взаимно недоверие“ между Русия и Запада не позволява да се отговори ефективно на заплахите, пред които е изправена световната общност.

Последни новини
Още от Новини