КЗП иска обяснение от телекомите за разликата в цените на SMS-ите на кирилица и латиница

Докато за една цена на латиница може да се изпратят 160 символа, то за същата цена на кирилица лимитът е 70 знака

Димитър Маргаритов в ефира на Bloomberg TV. Снимката е архивна. Димитър Маргаритов в ефира на Bloomberg TV. Снимката е архивна.

Комисията за защита на потребителите (КЗП) е отправила покана за среща към трите телекомуникационни дружества за изясняване на въпросите във връзка с различното таксуване на кратките текстови съобщения на кирилица и на латиница, както и с новите правила за роуминга. Това съобщи председателят на КЗП Димитър Маргаритов, се разбира от съобщение от пресотдела на комисията.

От съобщението на КЗП ставя ясно, че срещата ще бъде проведена следващата седмица, като Маргаритов изразява надежда на нея да участват и трите телекома – Мтел, Теленор и Виваком. „Не може в родината на тази азбука (кирилицата – бел.ред.), на която днес в света пишат над 300 милиона души, самите ние да нямаме възможност да пишем при равни условия с тези, които ползват другата азбука”, посочва председателят на КЗП.

„Когато пишете SMS на латиница, вие имате възможност с него да изпратите 160 символа, а на кирилица – 70. Оттам идва това т.нар. поскъпване, защото еднаква информация в единия случай ще ви струва един SMS, а в другия – два или три”, пояснява казуса Маргаритов.

Във връзка с предстоящото отпадане на роуминга се изчаква произнасяне на европейския регулатор, като един от най-важните моменти е как ще стои въпросът с услугите без лимит, информират още от КЗП.

„Трябва да има ясни правила по отношение на случаите, в които в родната си страна говорите без ограничение, но извън нея в рамките на общността цената би се променила след достигането на определени лимити на мегабайти интернет или на период от време”, обяснява Маргаритов, допълвайки, че не следва да се подписват нови договори. Възможно е само съгласно очакваното решение на европейския регулатор да се допълни информация за това какви са лимитите на разговорите и на трафика на интернет, когато абонатът е в чужбина, като добавяне на допълнителни услуги и увеличаване на цените за потребителите не трябва да има.

Маргаритов съобщава още, че по повод публикация в Twitter и постъпил в комисията сигнал експертите разработват казус с актуална промоция на телеком. Търговецът добавя към пакета от телевизионни канали на настоящите си абонати още един за период от три месеца, след изтичането на който те ще продължат да го получават вече срещу месечна такса от 2 лв., освен ако изрично не заявят отказ от него.

„В комуникация с търговеца настояваме той да промени условията и да бъде възприет обратният принцип – само ако желае някой да ползва, тогава би трябвало да го заяви. В противен случай е редно автоматично технически да се направи така, че абонатът да не ползва и да не плаща. Впрочем, това е още един пример, който показва колко важно е потребителите да са активни, да ни информират и по този начин заедно да предотвратяваме извършването на нарушения преди още те да са се случили”, добавя председателят на КЗП.

Последни новини
Още от Новини