Кой ще оглави лявото във Франция

Левият политически спектър във Франция не може да избере свой кандидат за скорошните президентски избори

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

Най-голямата група от гласоподаватели на френските президентски избори няма свой избран кандидат...има пет и точно там е проблемът. Съществува много малък шанс кандидатът на социалистите Беноа Амон да се класира за втория кръг избори, но не поради липса на гласуващи, предаде Bloomberg.

Засега в изборната надпревара кандидатите са със следните проценти: Амон - 14,5%, Марин Льо Пен - 26%, Жан-Люк Меланшон - 10,5%, a тримата кандидати от крайно ляво заедно с природозащитниците - 2,5%. Ако Амон успее да уедини тези гласове, той ще се изстреля над центриста Емануел Макрон – 21% и републиканеца Франсоа Фийон.

Пазарно напрежение

Не са само френските социалисти се притесняват за раздробената политическа ситуация. Облигациите на френското правителство достигат нови висоти поради притесненията на инвеститорите, че анти-евро кандидатът Лю Пен може да спечели изборите. Въпреки че се очаква тя да спечели на първото гласуване, предвиждането е, че на второто ще изгуби. Ако обаче спечели и на втори кръг, очакванията са значителна промяна на финансовата система на Франция. Тя планира да изкара държавата от еврозоната и да използва централната банка за субсидиране на правителствените разходи.

Евентуален компромис

Меланшон каза, че ще се съгласи да работи заедно с Амон, но само ако той прекрати връзките си с някои от по-умерените социалисти като например с бившия министър-председател Манюел Валс. Амон и Меланшон имат не малко общи виждания, сред които са намаляването на ядрената сила на Франция. Въпреки това те се различават в подхода си спрямо външната политика. Меланшон иска по-близки взаимоотношения с Русия и твърди, че обещанието на Амон за универсален доход на всички френски граждани е наивно.

Популярност на улицата

Рейнбоу Мъри, професор по политика в университет Кралица Мари в Лондон, каза, че Амон е по-правдоподобен от Меланшон. Според него всеки, който иска да гласува за твърдо ляв кандидат, имащ някакви шансове да спечели, трябва да гласува за него. Според Мъри Амон е подкрепен от някои от „големите риби“ в политиката и това е достатъчно да накара социалистическата партия да застане зад него, но не е достатъчно, за да защити популярността си на „улицата“.

Последни новини
Още от Новини