Германия иска да си върне златото до края на 2017

Създалата се нестабилност от големите политически процеси не влияе на процеса по преместване на златото

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Германската Bundesbank планира да събере половината от златото на държавата в банковите трезори във Франкфурт до края на тази година, предаде Bloomberg.

Това ще изпревари плана по връщане на златото с 3 години. Централната банка прехвърлила 216 тона от ценния метал във Франкфурт през миналата година. Това са 111 тона от Ню Йорк и 105 тона от Париж. Така завършва планът им да преместят 300 тона от Федералния резерв на САЩ. Оставащите 91 тона са складирани в банката на Франция и ще бъдат преместени по-късно тази година.

Проектът по преместването започна през 2013 с идеята да се репатрират 674 тона злато до 2020. Чрез това се цели да се възстанови обществената сигурност в резервите на Германия и да се разсеят каквито и да било съмнения за наличността им.

През Студената война Германия пазеше златото си в чужди трезори, като застраховка от инвазия от Съветския съюз, но тази заплаха си отиде с падането на Желязната завеса.

Разходите по трансфера на златото засега се равняват на €6,9 млн и още €500 000, заделени за репатрирането на останалото злато. От баката казаха, че политическата нестабилност от смяната на правителството в САЩ и напускането на Обединеното кралство от ЕС не пречат, нито забавят процеса по преместване на златото.

През миналата година Bundesbank държеше 1 619 тона от златния си резерв – 47,9% - във Франкфурт. Очаква се през 2017 този дял да нарасне до 50,6%. Във Федералния резерв на САЩ ще останат 1 236 тона, а във банката на Великобритания 432 тона.

Последни новини
Още от Новини