Бившият директор на най-стария китайски автоконцерн е осъден на 11,5 години за корупция

China FAW Group е един от водещите автомобилни производители в страната, като си сътрудничи с редица известни световни марки

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Съдът в Пекин е осъди на 11 и половина години затвор бившия председател на съвета на директорите на един от най-големите автомобилни концерни в Китай China FAW Group Сю Цзяни. Присъдата също така предвижда пълна конфискация на имуществото на признатия за виновен по обвиненията за корупция и взимане на подkуп Цзяни, съобщава китайският информационен портал Sina, цитиран от ТАСС.

Според магистратите по време за заемането на редица ръководни постове в различни корпоративни, държавни и партийни структури в периода между 2000 и 2013 обвиняемият е използвал служебното си положение за да покровителства трети лица и да извлича лична изгода, като също така е взимал подкупи в особено големи размери. По данни на обвинението става въпрос за сума в размер на 12,19 млн. юана (около $1,77 млн.).

Сю Цзяни е направил пълни самопризнания пред правораздавателните органи, като се е разкаял за действията си и активно е сътрудничил на следствието, поради което съдът е смекчил наказанието му.

През 2015 Централната дисциплинарна комисия на Китайската комунистическа партия започва вътрешнопартийно разследване на дейността на Цзяни, като през август същата година последният бива отстранен от работа.

Концернът China FAW Group е най-старият китайски автопроизводител. Първият им завод е построен още през 1953 в град Чанчун със съдействието на СССР. Днес компанията е един от лидерите в сектора, като си сътрудничи с редица световни автопроизводители като Volkswagen, Toyota, Mazda и GM.

Последни новини
Още от Новини