МЗХ: За 10 години в агросектора са влезли над 16 млрд. лева

Доц. д-р Светла Янчева, зам.-министър, Министерство на земеделието и храните

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

За 10 години чрез фондовете на Европейския съюз в агросектора са влезли 10 млрд. лева по първи стълб на Общата селскостопанска политика чрез директни плащания и над 6,4 млрд. лв. по програмата за развитие на селските райони. Това заяви зам.- министърът на земеделието и храните доц. д-р Светла Янчева при официалното откриване на Петата национална среща на земеделските производители, която се провежда в к.к. „Златни пясъци“, съобщава пресцентърът на министерството.

По думите ѝ, инвестициите са повишили жизнеността на стопанствата и са увеличили тяхната конкурентоспособност.

„Българското земеделие днес е достоен конкурент в общото европейско семейство – модерно, високотехнологично, отговарящо на съвременните изисквания и стандарти за безопасност на храни и фуражи и хуманно отношение към животните, както и за опазване на околната среда“, каза още доц. Светла Янчева.

Тя подчерта, че финансовата подкрепа в рамките на Общата селскостопанска политика е оказала силно влияние върху българския износ на земеделска продукция. Заместник-министър Янчева уточни, че близо 4 пъти е нараснал износът от 2006 насам и през последните три години се движи между 7 и 8 милиарда лева.

„Общата селскостопанска политика трябва да продължи да заема централно място в приоритетите на Европейския съюз и да остане силна и финансово обезпечена“, категорична бе тя.

Доц. д-р Светла Янчева допълни, че от първостепенно значение за България са инструментите, доказали своята ефективност, като директните плащания и обвързаната с производството подкрепа, които трябва да останат неразделна част от Общата селскостопанска политика и през следващия период.

„За нас е важно да се предвиди по-висок процент на финансиране за по-слабите региони в Европейския съюз“, каза още тя.

В рамките на конференцията зам.-министър Янчева се срещна с генералния директор на ГД „Земеделие и развитие на селските райони“ на Европейската комисия Йежи Плева.

Последни новини
Още от Новини