Тимошенко: Тръмп поддържа Украйна

Лидерът на Баткивщина разказва за разговора си с новоизбрания американски президент

Снимка: Jay Mallin/Bloomberg News Снимка: Jay Mallin/Bloomberg News

Белият дом подкрепя Украйна, заяви лидерът на украинската партия „Баткивщина“ Юлия Тимошенко пред украинския канал ICTV, цитиран от РБК. Тимошенко разказва и за срещата си с новоизбраният американски президент Доналд Тръмп и представители на вашингтонската администрация. „Има добри новини: президентът на Съединените щати разбира напълно ясно, какво се случва тук и ме увери в пълната си подкрепа за Украйна“, казва тя.

В хода на срещата с хората, формиращи външнополитическата стратегия на САЩ Тимошенко е помолила за помощ с цел да бъде „спрян агресора“ - т.е. Русия, и да бъде предоставена помощ, включително и военна такава, на Украйна, като целта с цел стабилизация на вътрешната обстановка и икономическо развитие.

Според Тимошенко думите на американския посланик в ООН Ники Хейли, която през миналата седмица заяви, че санкциите срещу Руската федерация ще останата в сила докато не бъде върнат полуостров Крим на Украйна, са били в резултат на среща между двете. Лидерът на „Баткивщина“ също така предлага да бъде „изпратен десант“ от украински дипломати и политици в ЕС и САЩ, за да бъде „чут гласът на Украйна“.

Самият Доналд Тръмп пък в свое интервю пред американския телевизионен канал Fox News заяви, че не знае „какво действително става в Източна Украйна“. Според него няма точна информация дали Русия контролира самопровъзгласените републики Донецка и Луганска. „Ако разберем, ще бъда много изненадан“, каза той.


 

Последни новини
Още от Новини