Ще премине ли Франция политическия Рубикон

Аделина Марини, журналист, и Петя Георгиева, политолог, В развитие, 07.02.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Каква е динамиката на процесите в политическия живот във Франция в светлината на предстоящите президентски избори, които ще представляват своеобразен Рубикон за геополитическата ориентираност не само на страната, а и на Европа като цяло? Коментар по темата дадоха в предаването В развитие с водещ Димитър Вучев журналистката Аделина Марини и политологът Петя Георгиева.

„Събитията във Франция се развиват по изключително интересен начин. Това, което наблюдаваме в момента, малко преди изборите, е сблъсък на всичко най-концентрирано в политическия спектър. От една страна имаме крайно лявото, което до момента наблюдавахме в страни като Гърция, Испания и т.н., имаме и крайно дясното в лицето на Марин Льо Пен. Имаме и доста умерен и проевропейски кандидат – Макрон. По тази причина тези избори ще бъдат много интересни, те комбинират и елементи от най-епохалните събития от последните месеци – има елементи от Brexit, има елементи от поведението на Доналд Тръмп. Франция е един абсолютен сблъсък на трите политически линии“, коментира Марини.

„На този етап няма нищо сигурно, Единственото сигурно нещо, което може да твърдим на този етап е намесата на Русия. Това си пролича от публикации на спонсорирани от Кремъл медии, които опетняват най-умерения кандидат Емануел Макрон“, смята тя.

„В основните политически сили, без Националния фронт, разбира се, наблюдавахме много интересни динамики за излъчване на основните им кандидати. Видяхме, че отварянето към всички граждани, които са привърженици на дадена политическа сила, позволи номинации, излизащи от статуквото. Това е ясна тенденция в много европейски страни – силно гражданско недоволство срещу капсулираните елити, към политическите партии“, коментира на свой ред Петя Георгиева.

„Това, което е сигурно е, че отново на първа позиция ще е Марин Льо Пен. Въпросът е кой ще бъде главният й опонент след първия тур на президентските избори в края на април“, отбелязва още тя, добавяйки, че за възхода на Националния фронт спомагат не само световните процеси, а и кризата при неговите опоненти. Според Георгиева за пореден път по-умерените партии от всички страни на политическия спектър ще се обединят успешно против крайно дясното.

Целият разговор вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от Новини