САЩ смекчават тона относно Южнокитайско море

Разговор със Стивън Енгъл от Bloomberg News

Министрите на отбраната на САЩ и на Япония, на пресконференция в Токио. 4.02.2017. Снимка: Akio Kon /Bloomberg Министрите на отбраната на САЩ и на Япония, на пресконференция в Токио. 4.02.2017. Снимка: Akio Kon /Bloomberg

"Всички дипломатически средства трябва да бъдат приложени към разрешаването на спора в Южнокитайско море" - това заяви на пресконференция в Токио американският министър на отбраната генерал Джеймс Ма́тис, първият командирован служител на административния екип на Тръмп. Визитата му до Южна Корея и Япония е с умиротвирителна цел, след като президентът Тръмп, както и държавният секретар Рекс Тилърсън поеха по-остър тон по многогодишния геостратегически въпрос.

Китай има претенции над повече от 80% от Южнокитайско море, където страната е изградила защитна инфраструктура на поне седем локации, на малки скалисти рифове. Няколко югоизточно-азиатски страни и Тайван също предявяват претенции над части от морето, по което ежегодно плават търговски обеми на стойност над 5 трилиона долара.

За да научите основните детайли на териториалния конфликт, вижте нашия обзорен видеоматериал по темата.

Последни новини
Още от Новини