Саркози се изправя пред съда за финансови нарушения

Обвиненията на магистратите са свързани с финансови злоупотреби в президентската кампания през 2012

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Бившият френски президент Никола Саркози ще се изправи пред съда по обвинения за нередности при финансирането на кампанията за преизбиране през 2012, съобщава France Presse, позовавайки се на свой източник от съдебните среди.

Според прокуратурата Саркози значително е прехвърлил лимита на кампанийните си разходи от €22,5 млн. като е използвал фалшиво фактуриране през PR агенция, наречена Bygmalion.

Източника на AFP разкрива, че един от двамата съдии, ангажирани със случая, е взел решение да даде ход на делото след провал на опитите на бившия президент и адвокатите му да предотвратят това през декември миналата година.

Според обвинението PR фирмата е получила €18,5 млн. от Републиканската партия на Саркози. Представители на висшия мениджмънт на компанията са признали за злоупотребите, като прокурорите ще концентрират усилията в разясняване на въпроса дали самият Саркози е бил наясно за провеждането на незаконните действия.

Саркози е вторият бивш френски президент в новата история на държавата, изправящ се пред съда. През 2011 Жак Ширак получи двегодишна условна присъда по обвинения за корупция.

Разпитван от следствените органи през есента на 2015 Саркози отрича да е бил в течение за незаконната финансова дейност, съпровождаща кампанията му, обвинявайки на свой ред мениджмънта на Bygmailion и членове на собствената си партия.

След провала на опита си да получи втори мандат Саркози се оттегли от политиката, концентрирайки се върху съдебните си спорове на няколко различни фронта. Бившият президент се завърна в спектъра на обществен интерес след като през 2016 представи номинацията си за предстоящите през април тази година президентски избори на вътрешнопартийния конгрес на Републиканците. Изненадващо обаче Саркози беше победен от съпартиеца си Франсоа Фийон, който се пребори за официалната номинация дясната формация.

Последни новини
Още от Новини