Литва споделя мнението на Тръмп за НАТО

Отделянето на нужния бюджет за сигурността е в интерес на всички западни държави

Президентът на САЩ Доналд Тръмп по време на подписването на своите изпълнителни заповеди Снимка: Aude Guerrucci/Pool via Bloomberg Президентът на САЩ Доналд Тръмп по време на подписването на своите изпълнителни заповеди Снимка: Aude Guerrucci/Pool via Bloomberg

Според Литва Тръмп е прав да критикува държавите от НАТО, които не могат да отделят нужния бюджет за сигурността. Министърът на отбраната на Литва Раймундас Кароблис каза в интервю в столицата , че искането на НАТО 2% от брутния вътрешен продукт да се отделят за сигурността е в полза на целия западен свят. Той каза още, че планира да достигне нужния бюджет още следващата година. Дори смята да го увеличи на 2,5% до 2020.

Сприятеляването на Тръмп с Путин разтърси съюзниците на САЩ от Прибалтика до Украйна. Към края на миналата година Европейският съвет се съгласи с иска на НАТО за бюджета за сигурността. Въпреки че Тръмп твърдеше, че НАТО е излишно, сега го подкрепя. Естония, която също като Литва граничи с Русия, вече надхвърля искания от НАТО бюджет и смята, че САЩ ще останат верен партньор.

Освен темата за бюджета, други въпроси за функциите на НАТО също се очакват, каза Кароблис. Той даде пример с подсилването на борбата с тероризма. 

Последни новини
Още от Новини