Китайската ICBC стана най-скъпият банков бранд в света

С 32% ръст китайската банка изпреварва американската Wells Fargo

Снимка: Justin Chin/Bloomberg Снимка: Justin Chin/Bloomberg

Търговско-промишлената китайска банка на Китай (ICBC) тази година е призната за най-скъпият банков бренд в световен мащаб. Това показват данни на британската анализаторска агенция Brand Finance, цитирани от ТАСС.

Според доклада на Brand Finance през 2017 стойността на марката ICBC е достигнала $47,8 млрд. По този показател китайската банкова институция изпреварва миналогодишния лидер – американската Wells Fargo, чийто бранд през текущата година е на стойност $41,6 млрд.

„Вече бидейки най-голямата в света по размера на активите си, ICBC за една година повишава стойността на своят бранд с 32% до $47,8 млрд., което представлява 20% от пазарната капитализация на финансовата институция“, се казва в доклада.

Случаят с ICBC не е единичен. Мощен ръст с 17% и 13% отбелязват и Строителната банка на Китай (CCB) и Банката на Китай (BOC), които изпреварват западните си конкуренти. При това CCB показва особено добри резултати с показатели от $42,4 млрд. и малко не й достига да изпревари Wells Frago”, отбелязва се още в документа.

В първата десетка на най-скъпите банкови брендове също така влизат и американската Chase, Bank of China, Bank of America, Селскостопанската банка на Китай, британската HSBC и испанската Santander. 

Последни новини
Още от Новини