Китай и Индия изместват САЩ в класацията за най-силните икономики в света

Все повече развиващи се пазари ще заемат челните места до 2050

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Китай вече превъзхожда САЩ в класацията за най-силните икономики в света, но Индия също ще измести страната до 2050, показва доклад на компанията PwC, цитиран от Business Insider.

Той е озаглавен „Дългосрочният поглед: как ще се промени световният икономически ред до 2050?“ и обхваща 32 държави, които класира по прогнозния им БВП, изразен в паритет на покупателната способност (ППС).

През 2016 Индия е на трето място в доклада на PwC с ППС от $8,721 млрд., но до 2050 той ще достигне цели $44,128 млрд. От таблицата се вижда също, че растежът в някои развиващи се пазари ще ги изстреля пред други развити икономики.

Прогнозен БВП, измерен чрез ППС. Млрд. долара. Източник: PwC

„Развиващите се пазари предлагат чудесни възможности за бизнес – броят им в таблицата показва, че ако не инвестирате в тях, ще се лишите от икономическия растеж, който очакваме да видим до 2050“, обяви Джон Хоуксуърт, главен икономист в PwC.

“За да успее, бизнесът трябва да приложи правилната съвкупност от гъвкавост и търпение да преминеш през краткосрочната икономическа и политическа волатилност, която е нещо нормално за развиващите се пазари по пътя на техния растеж”, допълни той.

PwC прогнозира, че друга развиваща се икономика – Индонезия, ще се придвижи напред в класацията и ще измести Германия и дори Русия до 2050.

В доклада се посочва още, че големината на икономиката ще се удвои до 2042, нараствайки със среден темп от над 2,5% между 2016 и 2050. Растежът ще бъде движен в голяма степен от развиващите се пазари, като E7 – Бразилия, Китай, Индия, Индонезия, Мексико, Русия и Турция ще растат със среден темп от 3,5% през следващите 34 години, спрямо едва 1,6% за развити държави като Г-7 – САЩ, Канада, Франция, Германия, Италия, Великобритания и Япония.

Хоуксуърт подчертава, че глобалната икономика ще продължи да се изправя пред предизвикателства и в дългосрочен план.

„Отслабването на международната търговия, повишаващото се неравенство и нарастващата глобална несигурност провокират нуждата от създаването на диверсифицирани икономики, които да предлагат възможности за всички в широк спектър от индустрии“.   

Последни новини
Още от Новини