Ирак е отворен за руски инвестиции

Руски компании могат да инвестират в жилищно строителство, транспорт, модернизиране на производството и др.

Снимка: Michael Luongo/Bloomberg Снимка: Michael Luongo/Bloomberg

Ирак е отворен за руски инвестиции и очаква руските компании да проявят интерес към развитие в различни отрасли на икономиката на страната. Това заявява пред РИА Новости съветника по икономическите въпроси на иракския премиер Мазхар Мохамед Салех.

„Най-добрият начин за развиване на икономически отношения са взаимните инвестиции. Руските компании могат да инвестират в сфери като жилищното строителство, транспорта, а даже и в модернизацията на иракската промишленост“, казва Салех. Според него руските компании ще могат да се ползват с много данъчно отстъпки, както и със специално законодателство, поощряващо инвестициите.

Отговаряйки на въпрос за външния дълг на Ирак и параметрите на неговото погасяване, Салех отбелязва, че този въпрос се контролира от т.нар. „Парижки клуб на кредиторите“. „Изплащането на дълговете ще стане след като документацията бъде проверена от Парижкия клуб“, подчертава той. Предстои проверяващите да изяснят колко от изискуемото е реална претенция, използвани ли са средствата с цел „развитие на иракския народ“ или са използвани за целите на режима на Садам Хюсеин.

По думите на Салех външния дълг на Ирак е в порядъка на $40 млрд., като цялата сума трябва да мине през ситото на оценителите на Парижкия клуб. „В хода на преговорите може да бъдат опростени до 80% от тази сума“, смята той.

Припомняме, че Ирак дължеше близо $3,51 млрд. и на България, натрупани основно през 80-те години на XX век. В последствие през 2007 по времето на управлението на Тройната коалиция, страната ни се отказа от претенциите си за тази сума, като бе подписано споразумение с иракската държава, по силата на което България получи обезщетение от $360 млн.

Последни новини
Още от Начало