Facebook ще се сдобие с нов тип акции

Марк Зукърбърг подсигурява контролa си над компанията

Логото на Facebook Inc. на екраните в офисите на Facebook в Лондон, Великобритания. 8/10/2016. Photographer: Jason Alden/Bloomberg Логото на Facebook Inc. на екраните в офисите на Facebook в Лондон, Великобритания. 8/10/2016. Photographer: Jason Alden/Bloomberg

Бордът на директорите на Facebook прие предложението да се създадат специален тип акции, чиито собственици няма да имат право на глас – Class C, предаде Forbes.

Акционерите също трябва да одобрят плана на годишната им среща. Ако предложението бъде гласувано, а то най-вероятно ще бъде, тъй като Зукърбърг притежава повече от 50% от избирателната мощ, Facebook ще пусне два дяла от тези акции като дивиденти към клас А и клас Б, които имат избирателна сила. Целта на тези акции е, ако компанията реши да компенсира служителите си чрез тях или да планира да използва акции в бъдещите си придобивки, силата на глас на Марк Зукърбърг да не отслабва.

В едно свое изказване Зукърбърг каза, че ще продължи да инвестира в комуникации, изкуствен интелект, подобрена и виртуална реалност. Той каза още, че идеята му е да свърже целия свят. Въвеждането на новите акции ще му позволи да дарява парите си по-бързо. Засега контролът на Зукърбърг не е застрашен – той притежава 60,1% от акциите на компанията.

На събранието на борда на директорите бе обсъдено също така какво ще се случи при внезапно заболяване, напускане или смърт на създателя на Facebook. Ако нещо подобно се случи, новата структура автоматично ще започне преобразуване на акциите клас Б, с най-голяма избирателна мощ, и акциите без избирателни права - в стандартни акции клас А.

 

Последни новини
Още от Новини