Доходността по двугодишните ДЦК на Гърция се доближи до 10%

Доходността по гръцките книжа с падеж през 2019 достигна най-високото си ниво от септември

Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg

Доходността по 2-годишните гръцки облигации се доближи до 10% на фона на разминаванията между позициите на кредиторите на страната относно фискалните цели, което от своя страна засилва опасенията, че вторият преглед по спасителната програма на Гърция ще бъде забавен, предаде Bloomberg.

Доходността по ДЦК на Гърция с падеж през 2019 се покачи с 82 базисни пункта до 9,74% към 12:41 в Атина, достигайки най-високото си ниво от септември.

Графика: Bloomberg 

Гърция няма да достигне целта за бюджетния излишък, поставена от европейските кредитори, посочват от МВФ в понеделник след срещата на изпълнителните директори по повод годишния преглед на представянето на гръцката икономика през 2016.

Предположенията на МВФ не са базирани на реалността и не се взема предвид реформата на публичните финанси на Гърция, споделят от своя страна официални представители на ЕС.

Преговорите с кредиторите за приключване на втория преглед на спасителната програма на Гърция за 86 млрд. евро ($92 млрд.) показаха, че има значителни различия между позицията на МВФ и еврозоната относно прогнозите за гръцката икономика, целите и устойчивостта на гръцкия дълг. 

Доходността по гръцките облигации с падеж през 2019, която беше под 4% през 2014, се покачи с почти 37% през 2015, когато неуспешните преговори доведоха до референдум, който застрашаваше позицията на Гърция в еврозоната.

Различията относно гръцките цели изглежда се разширяват в МВФ. Според становището на фонда някои директори смятат, че бюджетен излишък от 3,5% от БВП през 2018 е достижима цел.

„Повечето директори са съгласни, че този път Гърция не се нуждае от допълнителна фискална консолидация и в средносрочен план страната ще изпълни цел за бюджетен излишък от около 1,5% от БВП“, коментира МВФ.

„По-интересното нещо е, че „повечето“ директори не призовават за още икономии, а за по-балансирана бюджетна политика“, коментира Танасис Дрогосис, анализатор от Pantelakis Securities.

Графика: Bloomberg 

От МВФ предвиждат, че първичният бюджетен излишък на Гърция ще се покачи до 1,5% в дългосрочен план в сравнение с предходните оценки за 0,9% през 2016 и 1% през тази година. Европейската комисия и Европейската централна банка очаква първичен излишък от 3,1% от БВП през 2018 в сравнение с целта от 3,5% по спасителната програма.

Докладът на МВФ е базиран на допускания, които са неверни или объркващи и могат да доведат до неточен анализ относно устойчивостта на гръцкия дълг, коментират от ЕС. Според европейските кредитори нивото на дълг на Гърция е устойчиво в резултат на въвеждането на краткосрочни мерки за управление на дълга, приети от еврогрупата.

Последни новини
Още от Новини