Започнаха преговорите за Сирия между Русия, Турция и Иран

От Кремъл заявяват, че подобен род срещи предстои да бъдат провеждани регулярно

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

Започнало е заседанието на съвместната оперативна група по контрол на примирието в Сирия, включваща Руската федерация, Турция и Иран, информира РИА Новости.

Срещата се провежда в столицата на Казахстан Астана, като в нея също така има представители на ООН и Йордания.

В проведените по-рано разговори страните-гаранти (Иран, Русия, Турция) се договориха за тристранен режим на прекратяване на огъня на територията на Сирия. На сегашната среща предстои да бъдат уточнени детайлите на механизма, както и конкретната му реализация.

От Кремъл заявяват, че подобен род срещи предстои да бъдат провеждани регулярно. Първият дипломат на Казахстан – Кайрат Абдрахманов, уточнява, че срещата ще има технически характер и ще представлява продължение на преговорите за мирно регулиране на ситуацията в Сирия.

Източник на руската информационна агенция съобщава, че участниците на срещата предстои да обсъдят съблюдаването на примирието, както и да изработят мерки за контрол и предотвратяване на опитите за нарушаването му. Ще бъде повдигнат въпросът за хуманитарното взаимодействие и начините за повишаване на доверието между официалните власти в Дамаск и опозицията.

 

Последни новини
Още от Новини