Тръмп подкрепя НАТО

Доналд Тръмп ще обсъди мирни методи за решаване на кримския въпрос с лидерите на НАТО

Доналд Тръмп по време на пресконференцията в Trump Tower на 11.01.2017. Снимка: John Taggart/Bloomberg Доналд Тръмп по време на пресконференцията в Trump Tower на 11.01.2017. Снимка: John Taggart/Bloomberg

Доналд Тръмп настоя за увеличаване на бюджета за сигурността на държавите членки на НАТО в разговора си с главния секретар на съюза Йенс Столтенберг, предаде Bloomberg. 

Президентът на САЩ също така изказа подкрепата си към НАТО и се съгласи да проведе дискусия с лидерите на съюза, за да коментират евентуално мирно разрешаване на проблема по границата на Украйна – провеждат се засилени военни действия между украинските военни и руските сепаратисти.

Тръмп често подлагаше под въпрос стойността на НАТО, но сега е възприел по-помирителен подход. В интервю през януари каза, че съюзът е от голямо значение. Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей, след срещата си с президента на САЩ във Вашингтон, потвърди, че Тръмп подкрепя НАТО на 100%. Съюзът бе създаден, за да противодейства на СССР. Aтака, по която и да е държава в НАТО, означава атака по всички членки. Точно тази идея не се харесва на Тръмп.

Новата роля на американската армия е да засили влиянието си в Европа, за да се противопостави на Русия, след като те превзеха Крим и продължават да провеждат военни действия на територията на Украйна. Въпреки че Путин отрича да се интересува отчасти от Балтийския регион, след победата на Тръмп очакванията за сигурността в тази зона спаднаха.

Последни новини
Още от Новини