Румънският парламент ще гласува искане за вот на недоверие срещу правителството

Предложението ще бъде гласувано в днешния следобед, но вероятността то да мине е минимална заради мнозинството на социалдемократите в парламента

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Народното събрание на Румъния ще изслуша днес внесеното от опозицията искане за вот на недоверие срещу правителството на Сорин Гриндяну, съобщава Romania Insider. След като предложението бъде разгледано пък предстои гласуването на държавния бюджет за 2017.

Искането за вот на недоверие срещу Гриндяну е внесено за разглеждане в парламента от опозиционните формации Национална либерална партия и Съюз „Да спасим Румъния“ и ще се разгледа днес следобед и в двете камари на парламента – Камарата на депутатите и Сената.

Самият премиер Сорин Гриндяну е категоричен в намерението си да остане на поста и заяви, че няма да подаде оставка, въпреки масовите протести в страната. Недоволството на гражданското общество, извело стотици хиляди на улиците на големите градове в страната, бе предизвикано от спорен проектозакон, целящ да намали ответствеността за корупционни престъпления. Все пак демонстрациите отчасти постигнаха целите си, като промените в закона бяха оттеглени на правителствено заседание, проведено вчера (5 февруари).

Според властите в Букурещ вотът на недоверие няма шанс да мине в парламента, като предпоставка за това е солидното мнозинство на социалдемократическата партия на Гриндяну PSD-ALDE. Гласуването на предложението се очаква да се проведе към 13:00 часа днес след приемането на бюджета за новата фискална година.

Последни новини
Още от Новини