Индия ще глобява плащащите в брой за суми над $4,4 хил. в местна валута

Мярката цели борба с корупцията и прането на пари

Продавач брои индийски рупии на пазар в Мумбай, Индия Photographer: Dhiraj Singh/Bloomberg Продавач брои индийски рупии на пазар в Мумбай, Индия Photographer: Dhiraj Singh/Bloomberg

Индийските власти ще считат за престъпление и ще налагат глоба на всяко физическо или юридическо лице, плащащо в брой за продукт или услуга на стойност над 300 хил. рупии (малко над $4,4 хил.).

Мярката влиза в сила от 1 април 2017. За предстоящото инкриминиране на кешовите плащания съобщава правителственият секретар по данъците и вземанията Хасмук Адхиа, съобщава индийският телевизионен канал NDTV, цитиран от ТАСС.

Сумата на глобата ще е равна на размера на сделката, уточнява Адхиа. „Да допуснем, че осъществявате финансова операция за 400 хил., то глобата ще бъде 400 хил. А ако сделката е за 5 млн., то ще ви се наложи да платите глоба от 5 млн. Глобата ще се налага на получателя на сумата. Например, ако някой си купи скъп часовник и плати в брой, то глобата ще плати собственика на магазина“, заявява той, допълвайки, че мярката цели борба с корупцията и прането на пари.

Инкриминирането на кешовите плащания за големи суми се явява продължение на политиката на индийското правителство, започнала през ноември миналата година. Тогава от обращение бяха изтеглени банкнотите с номинал от 500 и 1000 рупии (на стойност $7,5 и $15). Заради мярката сред населението на страната започна криза заради недостиг на пари в брой. Властите в Ню Делхи обаче настояват, че мерките са начин да бъде спряна корупцията.

Последни новини
Още от Новини