ЕС ще продължи да подкрепя проекта за Южен газов коридор

Целта на проекта е диверсификация на пазара на газ в Европа чрез доставяне на гориво от Азербайджан

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Европейският съюз ще продължи да подкрепя проекта „Южен газов коридор“, чиято цел е доставката на азербайджански газ в Европа. Това заяви върховният представител на ЕС по външните работи и политиката по безопасност Федерика Могерини по време на работна закуска с президента на Азербайджан Илхам Алиев, съобщава сайта на президентската институция, цитиран от ТАСС.

„Могерини подчерта, че проекта „Южен газов коридор“ има голямо значение за Европейския съюз. Тя също така отбеляза и ролята на проекта в обезпечението на енергийната безопасност и диверсификацията на газоснабдяването на Европа, заявявайки, че ЕС ще подкрепя неговата реализация“, се казва още в съобщението. Първият дипломат на ЕС също така е заявила, че „сътрудничеството с Азербайджан е от голяма важност за Европейския съюз.

От своя страна президента на азиатската република Илхам Алиев е подчертал, че разширяването на сътрудничеството с ЕС е „добър сигнал както и за страната, така и за региона“. По неговите думи Евросъюзът е „надежден приятел и партньор на Азербайджан“. На работната закуска Алиев и Могерини също така са обсъдили перспективите за сътрудничество по оста Брюксел – Баку и въпросите за взаимодействие в сферата на енергетиката, транспорта и сигурността.

Проектът за Южния газов коридор предвижда строителството на дълъг 3 хил. км тръбопровод на стойност $45 млрд., който да минава през територията Грузия, Турция, Гърция и Албания до крайната си дестинация – Италия. Очаква се доставките на газ по тръбата да започнат в периода 2019-2020. В първоначалния етап се предвижда да се доставят общо 16 млрд. куб. м газ – 6 млрд. за Турция и 10 млрд. за Европа.


 

Последни новини
Още от Новини