Да си предприемач в България – мисия възможна

Ивайло Христов и Симеон Прусийски, председател и вицепредседател на фондация StartUp, Investbook, 06.02.2017

Ивайло Христов и Симеон Прусийски, председател и вицепредседател на фондация StartUp. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Ивайло Христов и Симеон Прусийски, председател и вицепредседател на фондация StartUp. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Какви нови инициативи за развитие на предприемаческата система в Бътлгария можем да очакваме и какво се случва със стартъп средата у нас? Какви са основните проблеми пред предприемчаеството в страната? Отговорите на тези и други въпроси дадоха в ефира на Investbook с водещ Велко Каменов председателят на фондацията StartUp Ивайло Христов и заместникът му Симеон Прусийски.

За младите предприемачи има няколко основни проблема – липса на идеи, липса на финансова възможност, обобщава Христов. „По-напредналите предприемачи обикновено имат повече проблеми в продажбите и най-вече тези извън България“, допълва той.

Хората вярват, че трябва да измислят някаква гениална идея, която да е за милиардна компания. Това, което показва статистиката е, че се започва с най-обикновена идея. И когато се завърти колелото, има някакви клиенти, има някакъв оборот, след това тя еволюира. Тоест не е нужна грандиозна идея, за да се започне бизнес“, категоричен е председателят на StartUp Foundation.

Да, има проблем с това, че всеки мисли мащабно и грандиозно. Друг основен проблем е, че след като се измисли идеята, хората винаги гледат да добавят нещо, да я променят. И става така, че младите стартиращи компании започват да се лутат, губят фокус, тръгват към нещо странично, губят мотивация“, допълва от своя страна Симеон Прусийски.

Не е лошо да се мисли мащабно, нека хората имат голяма визия, но трябва да се концентрират върху малките стъпки, които ще ги докарат до там,“ казва Христов, допълвайки, че финансиране има достатъчно, но за подготвените и опитните екипи.

Много голям процент от идеите идват от сферата на IT технологиите. Но има и много други предприемачи извън този сектор и ние всеки ден търсим подобни хора. Но да, болшинството са IT компании или такива с идеи за IT бизнес“, коментира още Ивайло Христов.

Перфектното време да започнеш нещо е сега. Моят съвет към хората е да опитват, да започнат да мислят в тази насока. Всяка идея търпи промяна, всеки човек търпи развитие. Рано или късно с правилната мотивация нещата се получават“, категоричен е Прусийски.

Вижте повече!

 

Последни новини
Още от Новини