Сръбската стена в Косовска Митровица срутена без инциденти

Срутването е резултат от споразумение между правителството на Косово и етническото сръбско малцинство в страната под патронажа на ЕС и американското посолство

Пешеходци пресичат тежко охранявания мост към сръбската част на гр. Митровица Снимка: Adam Berry/Bloomberg News Пешеходци пресичат тежко охранявания мост към сръбската част на гр. Митровица Снимка: Adam Berry/Bloomberg News

Бетонната стена, издигната в северния косовски град Митровица, и която стана източник на напрежение между Косово и съседна Сърбия беше срутена, пише Associated Press, цитирани от Novinite.com. Събитието последва споразумение между правителството на Косово и етническото сръбско малцинство в страната под патронажа на ЕС и американското посолство. 

Срутването на стената от два булдозера в неделя не беше придружено с ексцесии. Полицията беше под висока степен на тревога. 

Напреженията по границата започнаха с издигането на стената през декември и се увеличиха с други инциденти през януари, сред които беше сръбски националистически влак, боядисан с надпис "Косово е Сърбия", който беше спрян на границата. Косово обяви независимост от Сърбия през 2008, но сръбската държава не я е признала като отделна страна в търсене на поддържане на влиянието си в северната част на областта, където живее по-голямата част от сръбското малцинство. 

Последни новини
Още от Новини