Румъния снема спорните поправки за корупцията утре

Ще отменим решението на заседание на кабинета утре, каза румънският премиер Сорин Гриндяну

Пешеходец върви покрай пусти улици на Букурещ, преминавайки покрай знамената на НАТО и Румъния  Снимка: Suzanne Plunkett/Bloomberg News Пешеходец върви покрай пусти улици на Букурещ, преминавайки покрай знамената на НАТО и Румъния Снимка: Suzanne Plunkett/Bloomberg News

Румънското правителство ще отмени спорното постановление, което предвиждаше декриминализиране на някои корупционни практики и предизвика масови протести в страната, предаде BBC, цитиран от Investor.bg.

Премиерът социалдемократ Сорин Гриндяну обяви, че постановлението ще бъде отменено на заседание на кабинета в неделя.

"Не искам да разделям Румъния. Тя не може да бъде разделена на две", заяви Гриндяну в телевизионно обръщение.

Десетки хиляди румънци протестират всеки ден срещу постановлението, в резултат на което от затвора щяха да бъдат освободени някои държавни служители.

Гриндяну говори след петия пореден ден протести в Букурещ в събота. Днес протестиращите оформиха верига от хора около парламента.

Протестите в страната са най-големите от падането на комунизма през 1989 г.

Постановлението трябваше да влезе в сила на 10 февруари. То щеще да декриминализира злоупотребите със служебно положение, нанесли щети за по-малко от €44 хил.

Сред печелившите от промяната би бил лидерът на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгнеа, който е изправен пред обвинение, че е нанесъл щети на държавата за €24 хил. 

По-рано от Европейския съюз предупредиха Румъния да не заличава напредъка си в борбата с корупцията.

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер разкритикува действията на Румъния и подчерта, че борбата с корупцията трябва да бъде засилена, а не спирана. Шест западни държави, включително Германия и САЩ, също изразиха безпокойство заради принципа на върховенство на закона в северната ни съседка.

ЕК предупреди северната ни съседка, че може да се стигне и до спиране на еврофондовете, ако законовите промени бъдат прокарани. Същевременно Световната банка информира, че Букурещ ще получи 60 млн. евро, за да подобри съдебната си система.

Последни новини
Още от Новини