Тръмп подписа за облекчаването на банковите регулации

Американският президент подписа указ за преразглеждането на Дод-Франк

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се усмихва след като е подписал изпълнителната заповед за преразглеждане на закона Дод-Франк Снимка: Aude Guerrucci/Pool via Bloomberg Президентът на САЩ Доналд Тръмп се усмихва след като е подписал изпълнителната заповед за преразглеждане на закона Дод-Франк Снимка: Aude Guerrucci/Pool via Bloomberg

Доналд Тръмп очевидно взима на сериозно своите обещания за разгръщане на финансовия пазар. В петък американският президент подписа указ за преглед на Закона Дод-Франк - закон, приет след финансовата криза, с който се регулира бизнесът на американските банки. 

„Днес ние подписваме ключови принципи за регулацията на американската финансова система”, заяви Тръмп в Овалния офис по време на подписването на две наредби, постановяващи налагането на промени в закона Дод-Франк.

„Американците ще имат по-богат избор и по-добри продукти, защото ние няма да натоварваме банките всяка година със стотици милиарди долари за разходи за регулация", казва Гари Кон, един от най-високопоставените икономически съветници на Тръмп пред Wall Street Journal, цитиран от Investor.bg

Указът проправя пътя за по-нататъшни разпоредби, пояснява Кон. При това става дума за функционирането на Надзорния съвет за финансова стабилност (Financial Stability Oversight Council – FSOC), който в случай на нужда може да преструктурира големите банки. В допълнение правителството иска да промени контрола над  финансовите институции, които не са традиционни банки.

Описаните от Кон промени може да срещнат обаче сериозна съпротива на демократите. Те твърдят, че приетите след финансовата криза промени защитават по-добре както инвеститорите, така и кредитополучателите. Освен това благодарение на този закон, основан на два големи принципа – намаляване на риска, поеман от банките, и повече защита на потребителите, финансовата система е станала по-стабилна, а спасяването на банките - по-малко вероятно.

Представените в Конгреса републиканци и новоизбраният президент Тръмп обаче неколкократно обявиха плановете си за отмяна на на Закона Дод-Франк. Те твърдят, че с това ще бъде елиминирана регулаторната несигурност пред бизнеса, а това би спомогнало за тръгване по пътя към икономическия растеж. Също така и финансовият министър Стивън Мнучин, бивш банкер в Goldman Sachs, не се смята за приятел на регламента.

Едва преди две седмици председателят на ФЕД Джанет Йелън заяви, че регулаторните промени в Закона Дод-Франк върху банковите регулации „са неоспорими. „Дод-Франк бе много важен, за да се засили финансовата система и да се намали вероятността от друга финансова криза“, поясни Йелън. Същевременно обаче тя призна, че има място за законодателни промени, които да помогнат за намаляване на регулаторните тежести върху малките банки. По думите ѝ обаче самият закон е допринесъл за реформи, които са направили „системата по-добра и безопасна“. 

Същевременно пък Кон уверява, че правителството не иска да възстанови съществуващото преди кризата състояние. „Ние не искаме да работим без регулация, а с интелигентна регулация", пояснява той.

Законът Дод-Франк (Dodd-Frank Wall Street Reform and Consumer Protection Act) е разработен през 2010 г. план с цел избягване на нова криза чрез засилване на регулацията на финансовите пазари в САЩ. Той ограничава свободата на банките да инвестират, ограничава спекулативната търговия с акции и премахва портфейла им за търгуване със собствен капитал. Освен това ако една банка фалира се защитава нейната компания майка от фалит и се запазват операциите ѝ по света. По-рано през тази седмица Тръмп определи закона като „катастрофален“, защото според него той прави започването на нов бизнес и разширяването на съществуващ "почти невъзможно".

Законът е кръстен на вносителите си - сенатора Крис Дод и конгресмена Барни Франк. Той бе приет с цел да бъдат намалени рисковете за американската финансова система. Законът е сочен като най-мащабната промяна във финансовото регулиране на САЩ от времето на Голямата депресия, тъй като съществено измени дейността на федералните власти, регулиращи финансовия сектор.

Вторият подписан от Тръмп в петък указ касае разпоредба, задължаваща финансовите съветници да действат изключително в интерес на клиентите си.

Последни новини
Още от Новини