Съд в Сиатъл блокира забраната на Тръмп за миграцията

Белият дом ще обжалва решението възможно най-скоро

Президентът на САЩ Доналд Тръмп по време на подписването на своите изпълнителни заповеди Снимка: Aude Guerrucci/Pool via Bloomberg Президентът на САЩ Доналд Тръмп по време на подписването на своите изпълнителни заповеди Снимка: Aude Guerrucci/Pool via Bloomberg

Федерален съд в Сиатъл спря временно прилагането на указа на президента Доналд Тръмп за затягане на имиграционното законодателство, пише БТА, цитирана от Investor.bg.

Временното преустановяване на забраната се отнася до президентския указ, според който за 90 дни САЩ преустановиха приема на тяхна територия на граждани на седем държави с предимно мюсюлманско население. Издаденото от съдия Джеймс Робарт решение важи за цялата територия на САЩ. 

Робарт разглежда иск, внесен за отмяна на указите на американския президент за затягане на имиграционния контрол, който преди това беше подала прокуратурата на щата Вашингтон във федералния съд в Сиатъл. Както обясни главният прокурор на щата Боб Фъргюсън, той е постигнал това мерките да бъдат обявени за противоконституционни. Към иска впоследствие се присъединиха властите в щата Минесота. Временната забрана за изпълнение на указа ще действа, докато искът се разглежда в съда.

Представителите на властите в САЩ по време на съдебните заседания защитаваха тезата, че щатът няма право да оспорва президентски укази, но съдията не я прие. "Щатът предостави необходимите доказателства" за това, че указът носи неминуеми и непоправими щети."

Миналата седмица Тръмп подписа редица укази, затягащи имиграционната политика. Президентът на САЩ възложи на Държавния департамент и министерството на вътрешната сигурност за 120 дни да преустановят действието на програмата за прием на бежанци на американска територия. Той ограничи за 90 дни и влизането в САЩ на граждани на Ирак, Иран, Йемен, Либия, Сирия, Сомалия и Судан.

Решението на федералния съд в Сиатъл подлежи на обжалване, а от Белият дом заявиха, че във възможно най-кратък срок федералното правителство на САЩ ще обжалва постановената временна забрана за изпълнението на имиграционния указ.

Президентският говорител Шон Спайсър посочи, че указът има за цел да предпази американския народ и е законен и уместен.

Преди седмица със свой указ Тръмп нареди да се отказват визи в рамките на 90 дни на гражданите на седем предимно мюсюлмански държави – Ирак, Иран, Либия, Сомалия, Сирия, Судан и Йемен. На бежанци от целия свят ще бъде забранено влизането в страната за 120 дни, а на тези от Сирия – за неопределен период.

Забраната важи и за пътуващи с двойно гражданство. Изключение обаче има за американски, британски и канадски граждани, които имат и втори паспорт от засегнатите страни. Представител на администрацията на Тръмп заяви в неделя в негова защита, че държавният глава искал просто страната му да избегне атентати, каквито е имало във Франция, Белгия и Германия. 

Последни новини
Още от Новини