Пореден многохиляден протест в Румъния снощи

С позиция излезе и патриаршията, която призова борбата срещу корупцията да продължи

Сградата на Румънската централна банкаСнимка: Aga Luczakowska/Bloomberg Сградата на Румънската централна банкаСнимка: Aga Luczakowska/Bloomberg

Многохилядните демонстрации в Букурещ и други градове на Румъния срещу решението на правителството за амнистиране на осъдени за корупция продължиха и снощи, пише Investor.bg. Пред сградата на правителството са се събрали поне около 50 хиляди души.

Това е значително по-малко в сравнение с предишните дни, но лидерите на протестиращите обещават да устроят "най-масовия протест в историята на страната" в неделя. Протестиращи блокираха няколко улици в центъра на Букурещ. Те скандираха антиправителствени лозунги и бяха донесли и картонени кукли на някои министри в затворническо облекло. Ораторите, които говориха пред демонстрантите, казаха, че действията на румънския кабинет са били разкритикувани от САЩ и ЕС, поради което по думите им Румъния може да бъде лишена от чуждестранни инвестиции. 

По данни на Аджерпрес от няколкостотин до три хиляди души са излезли на протести в Сибиу, Тимишоара, Клуж, Галац, Яш и други градове.

Протестиращите се опасяват, че в резултат на измененията, които бяха утвърдени от правителството в негово постановление, на свобода ще излязат изтърпяващи наказание политици, които са вземали подкупи, както и опасни престъпници. Премиерът Сорин Гриндяну заяви в четвъртък, че не възнамерява да отменя постановлението за промените, нито да подава оставка.

Румънската патриаршия излезе със съобщение до медиите, в което призова борбата с корупцията в Румъния да продължи.  

Последни новини
Още от Новини