Травис Каланик от Uber напусна екипа на Тръмп

Причината за напускането на изпълнителния директор на Uber е несъгласие с миграционната политика на американския президент

Изпълнителният директор на Uber Травис Каланик говори по време на конференция Снимка: Udit Kulshrestha/Bloomberg Изпълнителният директор на Uber Травис Каланик говори по време на конференция Снимка: Udit Kulshrestha/Bloomberg

Основателят на американската компания за таксиметрови услуги, поръчвани онлайн Uber – Травис Каланик е напуснал консултативния съвет на бизнеса, свикан при президента на САЩ Доналд Тръмп, съобщава CNN. Новината бе потвърдена от самия Каланик, като причината за оттеглянето му са подписаните миналата седмица от Тръмп антимиграционни укази, забраняващи временно достъпа до САЩ на граждани от 7 държави, повечето от Близкия Изток.

„По-рано днес на кратко си поговорих с президента за указа за имиграцията и проблемите, които той създава в обществото ни“, предава думите на предприемача телевизионния канал. „Също така му разясних, че няма да мога да участвам в работата на консултативния съвет. Членството ми в него нямаше за цел поддръжка на президента или неговия дневен ред, но именно така бе изтълкувано“, уточнява Каланик.

„Президентският указа причинява вреда на много хора из цяла Америка. Членове на семейства са принудени да се разделят, хората се оказват в капан в чужбина, расте страха, че САЩ са престанали да приветстват имигранти“, излага позицията си той.

Освен Каланик, вече бивш член, в състава на консултативния съвет при Доналд Тръмп влизат 16 известни предприемачи и бизнес лидеи като CEO-тата на SpaseX I PepsiCо Илън Мъск и Индра Нoуи.

През изминалата седмица Доналд Тръмп подписа редица укази, свързани с затягането на миграционната политика. Един от тях е насочен към Държавния департамент и Министерството на националната безопасност, които в размер на 120 дни трябва да преустановят приема на бежанци. Ограничена е и квотата за прием на имигранти за финансовата 2017, както и е преустановено правото на достъп до територията на САЩ на граждани от 7 държави – Иран, Ирак, Йемен, Либия, Сирия, Сомалия и Судан.

Решенията на Тръмп показаха за пореден път идейното разделение в американското общество. Въпреки че според редица проучвания болшинството американци подкрепят стриктната и рестриктивна миграционна политика на президента си, указите предизвикаха вълна от протести и критики от по-либералните среди. Критики към действията на Тръмп изказаха и някои от представителите на бизнеса като генералните директори на Ford Motor Марк Фийлдс, на Goldman Sachs Лойд Бланкфейн, на SpaceX Илън Мъск и др.

Последни новини
Още от Новини