САЩ налага нови санкции на Иран

Причините – обвинения за подкрепа на международния тероризъм и тестове на балистични ракети

Протестиращ ядрената сделка с Иран показва надпис, на който пише: "Коя част от "Смърт за Америка, Смърт за Израел" вие не разбирате?" Снимка: Pete Marovich/Bloomberg Протестиращ ядрената сделка с Иран показва надпис, на който пише: "Коя част от "Смърт за Америка, Смърт за Израел" вие не разбирате?" Снимка: Pete Marovich/Bloomberg

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп се очаква в  скоро време да наложи нови санкции на Иран, за да накаже ислямската република за това че „спонсорира тероризма и тества балистични ракети“, информира агенция Bloomberg, позовавайки се на два източника, запознати с тези планове.

 Санкциите идват като логично продължение на засилването на обвинителната реторика от страна на САЩ към действията на Иран в последните дни. На специален брифинг в сряда съветникът на Тръмп по национална сигурност Майкъл Флин заяви, че действията на Иран са „незачитане“ на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, издадена след ядрената сделка, постигната между Иран и шест други държави, в това число САЩ и Русия. „Днес ние официално предупреждаваме Иран“, каза тогава Флин, допълвайки, че страната дестабилизира ситуацията в целия Близък Изток, давайки за пример освен теста на балистичната ракета и атаката на Иран срещу саудитски военен кораб преди броени дни.

 Критики към Техеран отправи и посланикът на САЩ в ООН Ники Хейли, която пред Съвета за сигурност на организацията окачестви действията на Иран за „абсолютно недопустими“.

 Обект на новите санкции ще станат общо 17 души, свързани с иранската ракетна програма, съобщават източници на Bloomberg, пожелали да останат анонимни. Други 7 или 8 човека ще бъдат наказани за свързана с тероризма дейност, като групата ще бъде точно определена от предстоящ президентски указ.

 Санкциите обаче не са насочени към иранската ядрена програма и няма да повлияят на сделката, сключена между администрацията на бившия президент Барак Обама, иранското правителство и шест други държави, в това число и Русия и последвалата резолюция на Съвета за сигурност на ООН.

Последни новини
Още от Новини