Първата задгранична визита на Майк Пенс ще е в Мюнхен и Брюксел

Aмериканският вицепрезидент ще обсъди с европейските си партньори как да се задълбочи и засили трансатлантическото сътрудничество

Win McNamee/Pool via Bloomberg Win McNamee/Pool via Bloomberg

Американският вицепрезидент Майк Пенс ще направи първата си международна визита в Европа, посещавайки Мюнхенската конференция по сигурността, а след това ще се отправи към Брюксел, съобщава Politico, позовавайки се на официално изявление на Белия дом.

В сряда Пенс пък се срещна с новоназначения външен министър на Германия – Зигмар Габриел, с когото са обсъдили двустранните отношения по оста Вашингтон – Берлин. Според информацията, дадена от пресотдела на Белия дом, двамата са постигнали консенсус по въпроса, че „централизираността на НАТО осигурява сигурност и стабилност“ за Европа и САЩ. Съгласие е имало и по въпроса, че държавите-членки на алианса трябва да дават своя „справедлив дял“ към колективната сигурност, като покриват изискването да отделят 2% от БВП за военни разходи. Пенс и Габриел са стигнали до заключението, че НАТО е нужно да се приспособи към съвременните условия, за да може да противостои на екстремизма и тероризма.

Според германските медии по време на срещата Габриел е „разчупил леда“, като е направил коментар, че той и Пенс са „новите момчета в квартала“.

По време на визитата си в Мюнхен и Брюксел Пенс е планирано да обсъжда с европейските си партньори „как да се задълбочи и засили“ трансатлантическото сътрудничество.

Последни новини
Още от Новини